Werkervaring

Operator druktechnieken | Grafisch Technicus

Officiële functieomschrijving:
Technische functie gericht op het instellen en coördineren van een drukpers, die onderling op elkaar afgesteld worden voor het bedrukken van voorbedrukte en planovellen in meerdere kleuren.

De functie omvat verschillende deelaspecten:

  • controle
  • procesbeheersing
  • kwaliteitsbeheersing
  • registratie

Er is regelmatig sprake van omschakelen tijdens de werkzaamheden. Oplettendheid ten aanzien van alle aspecten en fasen van het productieproces is noodzakelijk. Een grafisch technicus werkt regelmatig onder tijdsdruk, accuratesse blijft daarbij gehandhaafd.

Operator plaatdruk:

Mijn werkzaamheden als operator Plaatdruk zijn voornamelijk gericht op het instellen en coördineren van een drukpers, bestaande uit 4 sjablooncilinder en een Orlof verzamelcilinder.

Operator simultaan offset:

Als operator simultaan offsetdrukker ben ik veelal bezig met het instellen en coördineren van de simultaanpers, bestaande uit meerdere drukeenheden die onderling op elkaar afgestemd worden.
De drukeenheden, 6 of meer gecombineerd nat/droog en schoon/weerdruk, worden gebruikt voor het bedrukken van planovellen (blanco, watermerk of voorzien van folie en/of zeefdruk)  in 6 tot 20 kleuren. De simultaan offset techniek wordt ingezet veelal als Irisdruk als onderdeel van de bankbiljettenproductie.

Operator boekdruknummerdruk:

Tijdens mijn werkzaamheden als boekdruknummerdrukker ligt de focus op het instellen en coördineren van een boekdrukpers bestaande uit 2 drukeenheden en meerdere nummerateurs. Zij zijn onderling op elkaar afgestemd en worden ingezet voor het nummeren van bankbiljetten op planovellen volgens een bijgeleverd nummerschema, eveneens als onderdeel van de bankbiljettenproductie. Ieder biljet dient 2 identieke nummers te krijgen.
In voorkomende gevallen wordt er ook doormiddel van een cliché een slechts onder UV licht zichtbare illustratie gedrukt.

Teamleider

Als teamleider gaf ik leiding aan een groep drukkers in de drieploegendienst, ik werkte daarbij onder leiding van de afdelingsmanager. Als teamleider was ik het vaste aanspreekpunt in geval van problemen/vragen. Ik zorgde er onder andere voor dat de productie vloeiend verliep, communiceren met andere afdelingen is daarbij één van de speerpunten om dat doel te halen.